Våga prata

I veckan var jag på en föreläsning om psykisk ohälsa och suicidprevention. Kommunen tillsammans med ett gäng andra aktörer bjöd in allmänhet. Tungt tabubelagt ämne, men Ullakarin Nyberg som är psykiater, överläkare och suicidforskare pratar på ett lättsamt och okrångligt sätt.  

Tips och tankar på hur vi kan bemöta människor med psykiska besvär och även se signaler som bör tas på allvar! 

Alla har vi garanterat mått dåligt. Det är en del av livet men att bli psykiskt sjuk är något annat! Blir berörd av hennes berättelser, ledsen över statistiken och skrämd att siffrorna bland unga ökar! Att våga prata om sånt här är viktigt! 

En kvinna längst fram räcker upp handen: 

”Min 10-åring kommer hem från skolan och säger: -Mamma! Jag vill ta livet av mig, men gör det inte för att du skulle bli så ledsen” 

Herregud, hur hanterar man det? UllaKarins svar är att bemöta det med att bekräfta: ”-Ja, jag skulle bli förtvivlad..skulle inte kunna leva utan dig!” Det uppfattas inte som att skuldbelägga utan det förstärker empatin och kan fungera som en ”skyddande spärr”…(bara frågan från kvinnan gör hela mig illa till mods, att ett barn ska behöva må så dåligt är fruktansvärt) 

Hon berättar oxå att hjärnan utvecklas bakifrån och framåt,..att vårt ”konsekvens center” sitter längst fram på pannan! Vilket gör att som barn och ungdom är inte detta center helt utvecklat. Man är mer känslostyrd och har svårare att uppfatta konsekvenser! 

Hon pratade om sorgen över att förlora någon som plötsligt väljer att avsluta livet! Hur smärtan nästan kan dubbleras om omgivningen inte törs fråga och prata om det! 

Det är lättare prata om smärta i hälen än att erkänna att man har ont i själen. 

Muntert inlägg, kanske inte! Men för att det ska till förändring måste man våga börja prata, även om det känns olustigt! Det hoppfulla i allt är att det nästan var fullsatt i lokalen. Vilket tyder på att viljan att lära och intresset inom ämnet är stort! ❤️

  
 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s