Föräldrar är förebilder 

Ena stunden slås jag av tanken över hur svårt det är att påverka en bestämd liten treåring. 

I nästa stund blir det otroligt påtagligt hur mycket ”inflytande och påverkan” man som förälder och vuxen egentligen har. 

Barn iakttar och uppfattar nog mer än vi anar. 

Dom ser hur och vad vi gör. 

Dom hör hur vi säger och vad vi säger.

Dom ser vad vi äter och inte äter….osv..

Jag kan bli ”små besatt” av viljan att Ossian ska äta nyttig och bra mat. 

Vi försöker hemma föregå med goda exempel. Äta nyttigt och göra bra val i den mån det går. 

En period ville Ossian bara ha ”borst bröd” till frukost (=ljust rost bröd) Kämpade med nyttigare grövre alternativ men möttes av skrik/bråk och fejkade tårar…Gav med mig ibland och stod emot ibland. 

Numera ber han självmant om ”hård macka”. Han ser vad vi äter och har fått prova sig fram. Kommer garanterat vilja ha rostbröd igen men förhoppningsvis har vi visat och presenterat alternativ som vi tycker är bättre! 

Att låta barn styra och själv ta beslut över vad dom ska och vill äta är nog för mycket begärt. Vi kan inte lägga ett sånt ”ansvar” på dom. 

Vet att det på våran förskola exempelvis serverars pulvermos, falukorv, snabbmakaroner med ketchup och sylt som tillbehör.

Vill inte hänga ut eller kritisera skolköket och skolmaten. Såklart man serverar mat som barnen äter och känner igen, annars äter dom inte. 

Det här är en så mycket större fråga! 

Tror hela samhället behöver fundera och successivt förändra inställning till maten och kostens betydelse för vår hälsa. Här krävs information, råd och kunskap. 

Bra mat kostar pengar visst är det så, men det gör dålig mat oxå, på sikt förmodligen mycket mer. Att intresset och medveten kring ekologiska alternativ ökat är tydligt. Det är ju faktiskt vi konsumenter som kan påverka utbudet genom att efterfråga och börja ställa krav.

Vad är nu summan av kardemumman i detta matprat? Kanske att om vi ska förändra samhället på sikt är det bra att försöka skola in våra barn tidigt i tänket att val av mat faktiskt påverkar vår hälsa. 

Utmaningen blir att försöka göra det på ett motiverat och roligt sätt utan pekpinnar. ❤️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s