Frågelåda 

Igår firade vi min underbara morfar. 90 år och pigg som en nötkärna. Både i kropp och knopp enligt mig. Själv håller han inte alltid riktigt med om det. 

”Men Madelene, du måste ju förstå att en gammal man som jag inte orkar på samma sätt längre, inte heller hör och kommer ihåg allt som sägs”

Javisst, köper det…men kan avslöja att man kan glömma och höra dåligt även när man är bara hälften så gammal..och faktiskt man kan vara orkeslös och trött oxå.

Känner i vilket fall som helst få 90 åringar som behärskar datorn som morfar. Han hänger med i nyheter, följer aktier, läser illustrerad vetenskap, läser bloggar och böcker. 

Sen att det bor så mycket kärlek, omtanke, nyfikenhet, generositet och finurlighet i honom gör såklart att han blir den allra bästa morfarn man kan tänkas ha. 

Han har tydliggjort för oss alla att någon uppvaktning ska det inte vara. Däremot önskar han få bjuda på mat på varvsberget. 

Men jag vill så gärna göra dagen till något speciellt. Inte bara en vanlig födelsedag, utan något extra. Börjar klura på ett tal om hur fantastisk han är på alla sätt och vis. Men inser medan jag klurar hur mycket frågor och tankar som dyker upp. Om morfars barndom, uppväxt och saker han varit med om. 

Så jag ändrar mig. Skriver inget tal utan vill istället ge morfar möjlighet att minnas, dela och berätta om sina 90 händelserika år. 

Inte bara för hans skull, utan för allas. Vet att vi är fler som är nyfikna och intresserade av barnet, ungdomen och medelålders Emil! 

Gör en liten låda med frågor. Alltifrån hur han träffade mormor, hans första bil och om han kommer ihåg sina födelsedagar från barndomen. 

Han som i vanliga fall brukar tillhöra dom som har slut på tallriken bland dom första glömmer äta. Han ursäktar sig för att han hamnar på sidospår och pratar för mycket. 

Ursäkten är onödig. Vi alla lyssnar, vill höra mer och ställer följdfrågor vilka morfar med inlevelse svarar på direkt från hjärtat. 

En ”frågelåda” gör det väldigt enkelt att på ett lite styrt sätt skapa ett naturligt berättande. Blev en fantastisk dag för oss alla och jag känner jag fått lära känna morfar 90 år ännu lite mera. ❤️ 

Morfar! Vet att du läser detta och kanske kan du nu skriva ut den här texten på din nya skrivare?! 😍 


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s