Demonstrera på min egen gård känns bättre än att vara tyst – men leder inte till förändring!

Sitter och slöscrollar i Facebookflödet och ögonen hamnar på en text riktad till alla ungdomar som strejkade i fredags. Texten har fått många likes, väldigt många delningar och kommentarer med medhåll och tumme upp.

Läser texten och blir mest bara irriterad. Fattar att den är skriven med ironi och att man nånstans försökt omvandla allt till humor men i mig signalerar det bara negativ energi. På vilket sätt leder detta till något positivt i klimatfrågan? Eller har jag missuppfattat hela poängen? Kanske gör en sån här text att ungdomarna får en tankeställare?

Hmmm…Jag kan inte riktigt se det. Texten i sig är väl en sak, om den skulle stått för sig själv – tror min reaktion blev extra stark pga mängden positiva kommentarer.

Det är trots allt vi vuxna som bär en stor del av ansvaret för den yngre generationens levnadsvanor. Att håna och förminska känns inte som ett föredömligt agerade utan signalerar i mig något helt annat.

För om det nu är så att den yngre generationen har vaknat kanske vi ska bejaka det och istället uppmuntra.

Nu har jag inte barn i denna åldern och kanske missar jag igenkänningsfaktorn och att det skapas någon form av samförståelse mellan föräldrar utifrån tonårskonflikter. Så kan det ju vara.

Blir iallafall nyfiken på om det döljer sig något bakom, om det finns någon eftertanke eller om det bara ska vara kul. Får lust att skriva något i kommentarsfältet men det känns som att kasta sig in i en tigerbur med tanke på dom befintliga uttalanden. Vill inte gå in och vara en besserwisser.

Funderar lite på om jag är ensam i mina tankar eller om det kanske finns fler som läser texten och får samma känsla utan att säga nåt. Tja, det får förbli en fråga utan svar.

Men om vi ska skapa förändring måste vi nånstans våga börja prata och agera.

Kanske även börja ifrågasätta våra egna levnadsvanor och inneboende tankesätt – vilket inte är helt lätt! ❤️

Här är texten för den som vill läsa:

Till alla kids som klimatstrejkade i fredags: Om mamsen och pappsen blev lite sura över den ogiltiga frånvaron? Well, här kommer några finfina tips på hur du får dem på gott humör igen.
Berätta bara att:
– från och med nu behöver de inte längre hämta/lämna med bilen när du ska till skolan, träningen och till kompisar. För från och med nu kommer du att cykla var du än ska! Även om det ösregnar.
– de kan sänka din månadspeng rejält. Vem vill hålla på och konsumera i onödan liksom??
– skräpmat och Nocco är inte din grej längre. Du vill ha mer broccoli och kranvatten.
– du kommer att dra ner på klädinköpen till ett minimum. Det kommer inte in en endaste Parajumpersjacka till i din garderob! Ni ska ha klädbytardagar en gång i månaden på skolan för att få lite variation i garderoben, superklimatsmart!
– din Thailandsresa i november kan avbokas! Bara vidriga klimatfascister flyger. Ja, och du tänker minsann inte åka med i bilen ner till Italien i sommar heller. Nu är det endast tågsemester som gäller, i annat fall stannar du hemma.
– det är sluttjatat om ny mobil varje år. Vart 3:e, 4:e år är faktiskt mer rimligt att byta.
– ni vet de där halvtimmeslånga varma duscharna som det tjafsas om i familjen varenda morgon? Ett minne blott! Max 5 minuter, promise!
Lycka till! Det kommer att gå bra ska du se. What’s not to like liksom??”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s