Önskan om att ha tillit till kroppen och kunna lyssna på hon där inne – Där och då är det vi som har huvudrollerna ✨

Tack Helena för vårt möte, hade kunnat sitta och prata hur länge som helst. Helena driver ett företag som heter ”Enter your inner kingdom” och jobbar delvis med gravida kvinnor, hur man skapar en skön och trygg förlossning och hur man slappnar av och låter kroppen föda.

Är nu i vecka 26. Egentligen lite väl tidigt att börja fundera över förlossning men sånna tankar har ändå börjat ta lite plats. Med Ossians tidiga ankomst i bagaget så vore det nog märkligt om det gick obemärkt förbi.

Min känsla och förhoppning är dock att den här lilla stjärnan inte kommer ha lika bråttom…men att det finns viss laddning kring förlossning är helt klart. Att det finns en stark önskan att faktiskt få ta emot detta liv genom att få lyssna på min kropp är oxå tydligt.

För är det nåt jag har lärt mig är det att det finns ingen som känner min kropp bättre än jag och om jag lyssnar kan den leda.

…och att få kombinera det med andras erfarenheter och kunskap genom att utbyta tankar är väl den allra bästa väg att gå. Vara öppen inåt men oxå utåt.

Ossians förlopp blev mer ovanligt än vanligt och egentligen ganska onaturligt – Alltifrån starten med IVF, hormoner och alla preparat hit och dit –  till den tidiga förlossningen där det blev akutvård, överlevnad och fullständig tillit till rutiner, processer och rekommendationer. Inget man kan förbereda sig på och inte heller påverka så mycket – bara andas och följa med.

Evigt evigt tacksam över den fantastiska akut/prematurvård vi har. En resa med massor av lärdom men framförallt en ovärderlig rikedom. Ossian Ossian ❤️

Att Assar sen kom som gåva nummer två är en helt annan historia med en helt annan avsändare och utgångspunkt -Lämnade den traditionella sjukvården, tog tillbaka min kropp, började sammarbeta, lyssna och hitta alternativa vägar.

Sen när det blev dax för förlossning så fanns såklart erfarenheten från Ossians tidiga ankomst i bakhuvudet, en rädsla av att något skulle gå fel och nästan någon konstig osäkerhet kring min egen roll i sammanhanget. Som att jag inte vågade kliva in utan mer lät barnmorskor och läkare bli regissörer.

Det närmar nu sig en tredje gång att få ta emot och välkomna ett litet liv till jorden. Denna lilla tjej som både är väntad och efterlängtad.

Om det beror på att det är tredje barnet, erfarenhet, min egna närvaro eller vad det riktigt beror på vet jag inte – Men att det redan nu finns väldigt starka band, att jag känner hennes närvaro på ett helt annat sätt än under andra graviditeter är tydligt.

Så min starka önskan är nu att tredje gången gillt får bli en så naturlig förlossning som det bara går. Att jag tillsammans med förstående och fin personal får vara med i förloppet, vågar ha tillit, lyssna på kroppen och att samspela med hon som är påväg till oss – för det är ju vi två som tillsammans spelar huvudroller just där och då.

Allt detta är ju såklart utifrån att det inte uppstår komplikationer där akuta ingrepp behöver ske – för i ett sånt ögonblick är nog varken jag eller hon i magen kapabel till att ta beslut och inte heller säker på om min kropp kan leda oss.

Har aldrig känt behov av att skriva ett förlossningsbrev tidigare men nu är det påbörjat och det känns viktigt den här gången.

Att det inte går att ha kontroll eller förutse vad som sker vet vi alla, men handlar inte om kontroll – handlar mer om att få vara tydlig med önskemål och bakgrund för att sen kunna känna trygghet med dom jag kommer ha runt mig – Att veta att dom vet vad jag vill och vad som är min önskan.

Tror mycket på kroppen, den kvinnliga styrkan och kraften vi bär – och kanske kan vi behöva hjälp att plocka fram den. En idé är att prata, bolla och ta stöd av någon innan…och även ibland skriva av sig lite 😍

Tack än en gång Helena för att du tog dig tid att lyssna, förstå och bekräfta mig. 💖

…och är det någon som har tankar, erfarenheter, tips eller någon kanske bär ett minne att dela – så är det varmt välkommet! ❤️

Lyssnade för övrigt på en podd igår om hemförlossningar. Vet att det nog varken är möjligt eller realistiskt men lät helt fantastiskt. Kvinnan som pratade hade jobbat med det det i över 30 år. Hon hade så mycket erfarenhet och kloka tankar som var intressanta att ta del. Kommer garanterat ha nytta av dom framöver (Modiga Människor med Agneta Bergenheim)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s